Vågade färgval

När det gäller själva renoveringen av byggnaden, har ägaren Statens fastighetsverk haft sista ordet. Men när det kommer till färgvalen i de inre delarna, som väggar i utställningslokalerna till exempel, har hyresgästen National­museum fått säga sitt. Just dessa val har väckt uppmärksamhet för sina vågade kulörer. Kycklinggult, bubbelgumsrosa, syrenlila och turkos – de starka färgerna sticker ut, men plockar upp det typiska i varje konstgenre och ger en häpnadsväckande effekt.

När museets personal valt sina färger förstod vi först inte hur de hade tänkt och blev minst sagt förvånade. Men när vi såg resultatet och samspelet blev vi helt övertygade om att de valt rätt, säger Cecilia Brännvall.

Vissa avvägningar har också fått göras under arbetets gång när det gäller materialval.

En diskussion i målerikretsar har gällt valet av latexfärger på väggarna i utställningssalarna. Vi har valt att behålla en hel del av det måleriarbete som inte behövde göras om i salarna och då ville vi använda samma material som tidigare. Snickerier, väggar i övre trapphallen samt allt dekorationsmåleri är dock målat med linoljefärg, säger Lars Sandberg.

Alla utställningssalar har sin egen färgsättning, vald utifrån de föremål som visas där.