Ljus och färg i nya Nationalmuseum

Efter att ha varit stängt för renovering i mer än fem år lockar nu Nationalmuseum i Stockholm mångdubbelt så många besökare som tidigare och visar tre gånger så många konstverk. Larsson Örnmark Måleri har gjort målningsarbetena och kan stolt konstatera att deras diskreta, men hantverksmässiga jobb lyfter konstupplevelsen till oanade höjder.

Så snart man kliver in genom portarna till Nationalmuseum slås man av att hela byggnaden lyser av klara färger. Konsten, lokalerna, belysningen och atmosfären – allting samverkar för att ge en total­upplevelse som handlar om hantverkskunnande, omsorg om kulturarvet och att inget lämnats åt slumpen.

För drygt tre månader sedan öppnades museet på nytt efter att ha varit stängt i drygt fem år och sedan dess har besökarna strömmat till. Man kan konstatera att på denna tid har lika många människor besökt museet, som under ett helt år tidigare.

Det är ju fantastiskt att få vara med och göra ett sådant här jobb. Det är ju också lite speciellt att det är ett så offentligt hus och att man faktiskt får så mycket återkoppling på att jobbet vi gjort blivit uppskattat. Det har ju verkligen blivit en succé, berättar Lars Sandberg, projektledare på Larsson Örnmark som gjort alla målningsarbeten.

Häpnadsväckande effekter har skapats genom att använda starka färger i många av salarna.