Livsomvälvande arbete

När huset byggdes för drygt 150 år sedan fanns inget elektriskt ljus. För att möta dagens behov har det behövts stora insatser och mycket planering för att ljussätta huset och utställningarna med moderna armaturer. Detsamma gäller andra teknikinstallationer som klimat­anläggningar och säkerhet. Det krävs en uppmärksam betraktare för att se att takrosetterna i de vackra valven döljer både tillufts- och sprinkleranläggningar.

Till slut, framför arkitekterna Wingårdh och Wikerståls gigantiska kub av flätad, oxiderad mässing, som döljer såväl hisschakt som mycket av husets teknik, sammanfattar Cecilia Brännvall känslan när det jättelika arbetet med att totalrenovera ett av landets största kulturarv är näst intill klart.

Det här har varit ett nästan livs­omvälvande arbete att vara delaktig i, men väldigt roligt. Den stora utmaningen har varit att hitta balansen mellan att utveckla och bevara samt att värna omsorgen om detaljerna, konstaterar hon.

Nu återstår mest arkiveringsarbete och lite reklamationer som ska åtgärdas här och var. Även för Lars Sandberg har projektet tagit mycket tid och energi som nu ska läggas över på nya uppdrag.

Det är alltid mycket pusslande för att få en smidig övergång till nya jobb för målarna, men vi har haft turen att få in andra projekt som gör att alla målare är igång på nya ställen, säger han.

Text: Lo Bäcklinder
Foto: Per Hansson