Fönstren på Västerås slott får ny färg

Larsson Örnmark målar om alla fönster på Västerås slott

Nu ska alla fönster på Västerås slott renoveras och målas om. Det är den första yttre renoveringen av slottet på flera år och fönstren kommer dessutom få en annan färg. I veckan har hantverkarna tillsammans med slottsarkitekten och en färgkonsulent försökt identifiera en ursprunglig nyans och testat olika färger.

– Vi har skrapat bort olika lager färg från fönstren och upptäckt tre olika kulörer, berättar målaren Kristoffer Strömberg som är specialiserad på traditionellt måleri och dekorationsmålning.
– Sen har vi försökt att återskapa dem och testat olika nyanser. Vi kom fram till att fönstren bör målas i grön umbra, som är en grå färg med lite grönt i.

Kulören ska nu bara godkännas av Riksantikvarieämbetet innan man kan sätta igång.

De flesta fönstren på Västerås slott är från 20-talet då stadsarkitekten Erik Hahr gjorde en omfattande omdaning av byggnaden, men några är från 1700-talet. Det var på 1960-talet som fönstren målades vita och de är nu i ett ganska dåligt skick, speciellt på den södra sidan som vetter mot Mälaren.

Totalt handlar det om nästan 200 fönster som ska målas och renoveringen kommer göras i etapper under några år för att klara budget. Men redan nu har hantverkarna testmålat två fönster och säger så här om resultatet:

– Det ser jättefint ut och vi är väldigt nöjda. Den här kulören harmoniserar mycket mer med fasaden i övrigt, säger Kristoffer Strömberg.

Kristoffer Strömberg framför Västerås slott. Foto Helena Lund, SR

Återstår att se om allmänheten kommer märka någon skillnad.

– Jag hoppas det. Man kanske inte ser det vid en första anblick, men jag tror att fasaden kommer uppfattas som lugnare – många kommer nog uppskatta det, avslutar Kristoffer Strömberg.

Hör hela reportaget i P4 Västmanland här ››

Läs även artikel i Vestmanlands Läns Tidning

Vlt 12 juni 2015 om att 200 fönsterramar renoveras (pdf, öppnas i nytt fönster)