Ett år för att tömma

Men besöksframgångarna har inte kommit av sig självt. Totalt har 1,3 miljoner arbetstimmar lagts ner på renoveringen, 3 000 människor har varit involverade i arbetet och som mest har 280 personer arbetat i huset samtidigt, varav 20 målare.

Hela det första året efter att museet stängdes ägnades bara åt att tömma byggnaden. Man fick lyfta ut sak för sak och många föremål fick transporteras försiktigt i specialbyggda frigolitformar för att inte riskera att förstöras, beskriver Cecilia Brännvall, projektchef på Statens fastighetsverk.

Hon och Lars Sandberg visar runt i de 21 000 kvadratmeter stora lokalerna och pekar stolt ut de detaljer som visar vilka skickliga hantverkare som gjort arbetet. Larsson Örnmarks målare har utfört målningsarbetena som emellanåtär rent hisnande väl utförda.

Här har vi arbetat med att få original­träet och de nya ådringsmålningarna att smälta samman. Den här typen av ådring kallas ”långhalm” och passar bra för att den är diskret och det bör den vara för att man inte ska ta uppmärksamheten från konsten som besökarna har kommit hit för att titta på, berättar Lars Sandberg och visar hur nyinsatta innerfönster ådrats likt ek för att passa ihop med fönster­bänkar och väggfoder av äkta trä.

Och titta här! Cecilia Brännvall pekar på de trompel’œil-målningar som finns längst ner på golvsocklarna i en korridor och som ger illusionen av att vara träarbeten.

Det är de här detaljerna som gör att man känner att det här är ett hus med en väldigt speciell historia. Det finns många extremformer i huset och många yrkesmänniskor som blivit hänförda över speciella former och lösningar, fortsätter hon.